Stappenmotor Nema23 beugels voor de HBM BF25 Vario & Vertex V-HV-4

Verander je freesbank in een CNC machine

Dit is een simpele methode om van je freesbankje een CNC machine te maken. Het is eigenlijk een experiment uit het verleden. Ik had een paar Nema23 stappenmotoren en drivers liggen waar ik op dat moment niets mee deed. De gele beugels op de foto had ik toen ontworpen en uitgeprint.

Deze beugels maken het mogelijk om een Nema23 stappenmotor te monteren in plaats van de hendel. Door alle hendels te vervangen voor een motor is het mogelijk de freesbank te besturen met de computer. Voor een van mijn verdeeltafels heb ik ook een beugel, zoals je ziet op de foto. Hierdoor zijn er in totaal 4 assen beschikbaar. Het frezen van tandwielen is daardoor ook mogelijk πŸ™‚

In dit voorbeeld zijn de beugels geprint in ABS filament. De print resolutie was 0.3mm omdat ik tijd wilde besparen. De β€œinfill” was 60% omdat anders ik bang was dat de beugel zou breken. De beugel voor de Z as was trouwens alsnog gebroken, maar ik kon hem ook ter plekken lijmen met Aceton. Dat is ook een groot voordeel van ABS :-).

De aansturings- software of G-code sender die ik hier gebruikt heb is β€œmach” software. Helaas is deze niet gratis en daarom kan ik het niet ter download aanbieden. Op de foto zijn er eindschakelaars te zien, maar die heb je niet perse nodig.

Tandwielen frezen van aluminium

Hier zie je de verdeeltafel van Vertex nog eens dichtbij. De hendel is verwijderd en in plaats daarvan een Nema23 stappenmotor gemonteerd.

De print ziet er wat grof uit op de plaats waar de Zwarte schroef zit. Dit komt doordat ik geen β€œsupport materiaal” gebruikt heb tijdens het printen.

Deze 4e motor maakt het voor de computer mogelijk, om tandwielen door middel van G-code uit te frezen.

De module frees freest een tand met elke paas door het aluminium rondsel, wat ingeklemd is in het verdeelapparaat. Na elke paas wordt het aluminium rondsel een stapje verder bewogen. Deze 2 bewerkingen volgen elkaar op totdat het tandwiel voltooid is. De G code is super simpel en dit werkt erg goed. Ook maak je minder snel fouten dan met een verdeelschijf (de schijf met gaten van het verdeelapparaat). En je kunt intussen natuurlijk wat anders gaan doen.

Schroevendraaier rekje frezen van multiplex

Als je geen verdeeltafel hebt, kun je natuurlijk nog veel andere dingen maken met je CNC machine. Op deze foto is een voorbeeld te zien van een 3 assen project.

Het is een simpel rekje voor schroevendraaiers. Het bestaat uit 2 delen. De G code is gemaakt met Fusion 360.

Wel moet je de delen nog wat opschuren nadat ze van de freesbank komen. Als je naar de foto kijkt begrijp je wel wat ik bedoel πŸ™‚

De verschillende onderdelen

Op de afbeelding hierboven zie je de 4 verschillende beugels voor de verschillende assen. Er zijn ook nog koppelingen die de as van de motor met de spindels van de machine verbinden. Deze motor koppelingen bestaan uit 2 delen die in elkaar steken, maar toch nog vrij ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit is natuurlijk een poging om ongewenste trillingen op te vangen. Deze trillingen kunnen voorkomen als de motoras en de spindel niet volledig uitgelijnd zijn. Natuurlijk zijn de blauwe objecten in de afbeelding representaties van de onderdelen van de freesbank. Ja ik was te lui om de hele freesbank te tekenen πŸ˜‰

Aanpassing van de X as beugel

Er is ook nog een aanpassing van de x as beugel beschikbaar. Kevin heeft daar speciaal om gevraagd. Hij heeft een zogenaamde β€œHolzmann” freesbank. Dus als jij ook een Holzmann hebt, dan is dit misschien iets voor jou. Kevin gaf aan dat er 1,2mm af moest en dat het dan goed zou passen. Zie de afbeelding hierboven om een beter beeld van de aanpassing te krijgen.

Heb jij toevallig ook zo’n freesbankje? Wil je die ook graag ombouwen naar CNC? download dan de STL bestanden hieronder!

Vond je dit leuk? πŸ™‚ Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Doe dat dan in het Reactieveld onderaan deze pagina!Β  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap