Spoel Winder in elkaar zetten

Als alle componenten verzameld zijn en je hebt alles uitgeprint, kunnen ze samengevoegd worden.

Hieronder zal ik stap voor stap het montage proces doorlopen. Als eerste zal ik hieronder eerst de werking van het mechanisme uitleggen, wat het aantal omwentelingen van de draaitafel gaat tellen.

Werking van de draaitafel & benaderingsschakelaar

Op deze afbeelding is het mechanisme, dat de omwentelingen van de draaitafel telt, 2 keer afgebeeld. Bovenaan met het onderdeel “rotary table base.stl” en onderaan zonder. Zo is het beter te zien hoe alles in elkaar zit.

Op de M8 draadeinde zit “rotary table.stl” gemonteerd door middel van een M3 bout en moer. Daarachter zit een 608Z lager gemonteerd. Als de lager niet vrij kan draaien, doordat hij tegen de “rotary table.stl” aanzit, moet er een sluitring tussen geplaatst worden. Daarna komen er 2 M8 moeren op de draadeinde. Deze 2 moeren kunnen tegen elkaar aan gekneld worden, zodat ze vast op hun plek blijven. Dan kan de draadeinde in het onderdeel “rotary table base.stl” gestoken worden. Aan de andere kant komt weer een 608Z lager. Daarachter komt de “motor coupler.stl”, die de lager insluit. De “motor coupler.stl” wordt gemonteerd door middel van een M3 bout en moer. De “draaitafel en M8 draadeind combinatie” zit nu stevig vast in het “rotary table base.stl” onderdeel.

De “SAIET FS.A.2/S4/3MT” is de benaderingsschakelaar. Dit is een potentieel vrij contact, wat in de ruststand open is. Als er een magneet voor deze schakelaar gehouden wordt, schakelt hij in. In de “rotary table.stl” zitten 2 op elkaar gestapelde neodymium magneetjes. Als de “rotary table.stl” draait, komen deze magneetjes bij elke ronde een keer langs de benaderingsschakelaar. De benaderingsschakelaar wordt zo per omwenteling in en uit geschakeld. De Arduino telt vervolgens het aantal schakelingen.

Draaitafel assembleren

Het in elkaar zetten van de Spoel Winder, begint met het monteren van de voorkant en achterkant op de metalen bodem plaat. De bestandsnamen zijn “front of case.stl” en “back of case.stl”. Deze onderdelen kunnen gemonteerd worden, door middel van M3 boutjes en moertjes. In de uitgeprinte onderdelen zijn kleine holtes aanwezig, waar de M3 moertjes in passen. Zo kan de bout strak aangedraaid worden, zonder dat er iets kapot getrokken wordt. Links boven in de hoek op de foto, is de behuizing net te zien. De grijze bodem is de metalen plaat.

Ook is hier de motor te zien met de “motor coupler.stl”. De “motor coupler.stl” is hier uitgeprint in grijs ABS. In de as van de motor moet een gaatje geboord worden. Hierin komt een M3 boutje en moer te zitten. De bout en moer passen precies in de “motor coupler.stl” en maken zo de verbinding. Daarachter liggen alle onderdelen in volgorde van montage. De “rotary table.stl” is ook uitgeprint in grijs ABS. De 2 neodymium magneetjes worden vastgelijmd met seconden lijm.

Bevestig de “rotary table.stl” aan de M8 draadeinde door middel van de M3x32mm bout en M3 moer. Plaats daarachter (eventueel een M8 sluitring) de 608Z lager met daarachter de 2 M8 moeren. Deze moeren houden de lager op zijn plek. Door de moeren tegen elkaar aan te knellen zullen ze niet gaan lopen. Dan kan het geheel in de “rotary table base.stl” gestoken worden. Daarnaast kan de “rotary table base.stl” ook meteen gemonteerd worden aan de metalen bodem plaat. Hiervoor worden 2 M6 boutjes met moertjes en 2 M3x10mm boutjes met moertjes gebruikt.

Als je dit gedaan hebt, zou het eruit moeten zien zoals op de foto.

Motor koppeling

Dan moet de motorkoppeling erop, zodat de draaitafel op zijn plek blijft. Aan deze kant wordt nu de 2e 608Z lager gemonteerd. In de vorige foto heb je misschien al gezien, dat ik het gat voor het monteren van de motorkoppeling, al geboord had. Maar nu is het moment pas aangekomen om dit gat te boren. Plaats de “motor coupler.stl” op de draadeinde en druk alles goed aan. Nu kan de positie van het gat gemarkeerd worden. Ik heb dat gewoon met een M3 boor en accuboormachine gedaan.

 Als de positie gemarkeerd is, kan de draadeinde weer gedemonteerd worden, om het gat echt te boren.

Als het gat geboord is, kan de “motor coupler.stl” gemonteerd worden met een M3 bout en moer.

Als het goed is, ziet het er dan ongeveer zo uit als op de foto

Hier is te zien hoe de motor as in de koppeling past.

In de motoras is een 3mm gat geboord. Daardoor zit een M3 boutje en moertje. Zij passen precies in deze koppeling (“motor coupler.stl”).

Motor & benaderingsschakelaar passen

Hier is de motor gemonteerd op de motor houder (motor bracket.stl). Hij is geprint van een niet zo mooi filament, maar dat zie je toch niet als de Spoel Winder af is 😉 .

Op deze foto is goed te zien hoe de M6 moer in een opening van de houder valt. Door er een stukje tape op te plakken, kan de moer er niet meer uitvallen.

Daaronder zit de benaderingsschakelaar. De afstand van deze schakelaar tot de magneet, moet wel goed zijn. Daarom is het raadzaam die afstand nu al goed af te stellen, voordat de andere componenten in de behuizing gemonteerd zijn. Nu is er nog ruimte en is alles nog goed te zien.

Onder de draadeinde, in de “rotary table base.stl”, zit nog een gat. De benaderingsschakelaar steekt hier doorheen, om de magneet te bereiken.

Om te controleren of de benaderingsschakelaar schakelt, kun je een multimeter gebruiken. Als de ideale afstand gevonden is, kan deze gemarkeerd worden.

Hoofd schakelaar en Euro stekker aanbrengen

Als het passen van de motor en benaderingsschakelaar klaar is, kunnen zij opzij gelegd worden. Dit geeft meer werk ruimte 🙂 .

Hier is de Euro stekker met zekering al aangebracht. De draden zijn ook al aangebracht en afgeschermd door krimpkous. Het is makkelijker om de draden aan te brengen voordat de Euro stekker geïnstalleerd wordt. De hoofdschakelaar zit er nu ook al in.

Pootjes plaatsen

De uitstekende koppen van de bouten aan de onderkant zijn niet zo handig. Daarom zijn er ook pootjes voor de behuizing. Op de foto zijn ze uitgeprint in grijs ABS. De bestandsnamen zijn “foot LeftBack” t/m “foot RightFront”.

In het midden is nog ruimte voor een rubber matje (of voetje), zodat er meer grip is.

De positie van de montage gaten zijn misschien raar, maar dat is zo ontstaan tijdens het ontwerpen. Ik wilde gebruik maken van bout verbindingen die er al waren. Dit betekent wel dat er 3 M3 boutjes met verzonken kop nodig zijn. Het pootje rechts achter (op de foto rechts onder) zit met 1 verzonken bout en is gelijmd. Het pootje rechts voor (op de foto rechts boven) zit alleen met lijm vast.

Motor schakelaar & rode LED monteren

Nu is het handig om de motorschakelaar en zijn indicatie LED te installeren.

Ikzelf heb eerst de draden aan de schakelaar gesoldeerd en hem daarna pas geïnstalleerd. Op de vorige pagina was een foto van de schakelaar, LED en draden van dichtbij te zien.

De 5mm LED zit in het gat gestoken, vanaf de binnen zijde van de behuizing.

Display & Potentiometer

Dan kan het LCD display en de potentiometer erin. Ook bij de potentiometer, heb ik de draden al voor de installatie aangebracht. Dit maakt installeren makkelijk. De pin die naar de Arduino gaat heeft al een Dupon stekker. Een foto van deze potentiometer was op de vorige pagina te zien. De display kan met 4 houtschroefjes vast gezet worden. Ik heb het met 2 gedaan 😉 .

Arduino & Rotary Encoder inbouwen

De Arduino wordt in de voorkant van de behuizing gestoken. Als het goed is, pas hij precies. Ook heb ik nog wat “Hot Glue” gebruikt, om hem vast te zetten.

De“Rotary Encoder” wordt gemonteerd in het gat aan de voorkant van de behuizing. Het installeren van het elektrische deel van de “Rotary Encoder” is eenvoudig. Hij zit al op een printplaatje met Dupon stekker aansluitingen.

De pin waar de potentiometer voor de motor op zit, is goed vastgelijmd. Als deze verbinding niet goed is, gaat de motor hele rare dingen doen.

De reset knop boven de hoofdschakelaar, kan er ook in. Hij past precies in het vierkante gat. Hij wordt op zijn plaats gehouden met “Hot Glue”.

Nu kan alles worden verbonden aan de Arduino. Alleen de motordriver en de voeding zijn nog niet aangesloten. De 10K instel potentiometer voor het contrast van de display, hangt los aan draadjes. Daarom is hij geïsoleerd met krimpkous om kortsluiting te voorkomen.

Motor definitief vast zetten

Nu kunnen de motor en de benaderingsschakelaar er definitief in. De 10K weerstand is al op de benaderingsschakelaar gesoldeerd en kan zo op de Dupon connector van de Arduino gedrukt worden.

Ook is het handig, om de motor alvast op de motorregelaar (driver) aan te sluiten.

Op deze foto zit is de motor definitief geïnstalleerd. Je kunt goed zien hoe strak de motor op de Arduino zit.

Daarom is het handig om de draden die op de Arduino pin9 en pin10 komen, alvast aan te brengen voordat de motor geïnstalleerd wordt. Deze 2 draden gaan naar de Motorregelaar (IBT_2).

Voeding installeren

Als de motor erin zit, kan de voeding erin. Zoals op de vorige pagina besproken, is dat in mijn geval 2 voedingen. Daardoor had ik maar heel weinig ruimte over, voor de IBT_2. Gelukkig maken de Dupon stekkers het makkelijk om hem te installeren. Ook was het lastig een goede plek voor de LM7805 te vinden. Hij heeft een plek nodig, waar hij zijn warmte goed kwijt kan.

Draai knoppen monteren

Om de Spoel Winder af te maken kunnen de draaiknoppen gemonteerd worden. De knop voor de potentiometer is een geheel en hoeft alleen uitgeprint te worden.

De knop voor de “Rotary Encoder” bestaat uit 3 delen, die geassembleerd moeten worden. Daarbij heb je ook een M3x20mm bout en M3 moer nodig. Op de afbeelding is te zien hoe de delen samen komen.

De moer komt in “Knob encoder.stl” te zitten. De bout wordt door “knob encoder2.stl” gestoken. Zo kan “knob encoder2.stl” vastgeschroefd worden aan “Knob encoder.stl”. Dan kan “knob encoder2.stl” afgedopt worden met “knob encoder3.stl”.

Klaar om spoelen te wikkelen

Als de knoppen geïnstalleerd zijn, is de Spoel Winder klaar om in gebruik genomen te worden! :-).

Als je dit leuk vond, geef dan een “like” op pagina 1!

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan pagina1! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Doe dat dan in het Reactie gedeelte onderaan deze pagina!  ↓↓↓

1 reactie op “Spoel Winder in elkaar zetten”

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap