Spoel Winder bedienen

Spoelwinder vast zetten

Om een spoel strak op te winden (of wikkelen), wil je de draad strak kunnen houden. Je wilt niet dat de Spoel Winder verschuift. Om dit te voorkomen wordt hij vastgeklemd op de tafel met een lijmklem. De behuizing is ontworpen om deze druk aan te kunnen. Maar alleen ter hoogte van het gele gedeelte. Dan kan er een lege spoel gemonteerd worden. Op de foto is hij zwart. Hij wordt gecentreerd door de gele wig, die over de M8 draadeinde past. Met een M8 moer kan alles aangedraaid worden. Als de motor tegen de klok in draait, wordt deze moer vanzelf strakker vastgedraaid.

Als de Spoel Winder ingeschakeld wordt, is het begin scherm te zien op de LCD display. Zoals te zien is op de foto is dat: “–JOB Tech–”, “Coil Winder” & “Motor Speed”. Het zou kunnen dat er “READY!!!” staat, in plaats van “Coil Winder”. Dan staat de magneet die in de draaitafel (rotary table.stl) zit, voor de benaderingsschakelaar. Draai de draaitafel een klein stukje verder en reset de Spoel Winder. Als het goed is zal je nu wel het juiste startscherm krijgen.

Aantal wikkelingen voor de spoel instellen

Vervolgens kan het aantal wikkelingen voor de spoel ingegeven worden. Dit gaat door middel van de rechter draai knop. Deze knop is een zogenaamde “Rotary Encoder” en heeft ook een drukknop ingebouwd.

Door aan deze knop te draaien kun je een hoeveelheid instellen. Op de display zal nu op de 2e regel “Select Amount”, met het aantal wikkelingen erachter, te zien zijn. In dit voorbeeld is dat 500.

Door op de knop te drukken kan het aantal bevestigd worden. Op de 3e regel van de display, zal dan “Amount Set” te zien zijn, met het aantal bevestigde wikkelingen.

Je kunt dit aantal altijd weer wijzigen door opnieuw aan de knop te draaien. Ook als je al een aantal wikkelingen hebt gemaakt.

Controleer motor snelheid en draairichting

Aan de rechterkant zit een zwarte knop met daaronder een rode LED. Deze knop activeert de motor. De LED is een indicatie, dat de motor ingeschakeld is.

Voordat de motor geactiveerd wordt, is het raadzaam eerst de motor snelheid naar bijna 0% in te stellen. Op de onderste regel van de display, wordt de motor snelheid (Motor Speed) weergegeven in procenten. Daarnaast, is daar ook de draairichting van de motor te zien. F staat voor “Forward” en R staat voor “Reverse”.

Als de motor op een veilige snelheid is ingesteld, kan de motor ingeschakeld worden. Dan kan de motorsnelheid langzaam omhoog geregeld worden, tot de gewenste snelheid bereikt is.

Wikkelen van de spoel

Op deze foto is de spoel te zien, tijdens het wikkelen. Hij is nu op de 2e laag.

Het draad wordt met de hand aangevoerd. Het is belangrijk om de draad goed strak te houden, zodat de windingen goed naast elkaar liggen.

Tijdens het wikkelen kan er gepauzeerd worden, door de motor schakelaar uit te zetten.

Op de 1e regel van de display is te zien, hoeveel wikkelingen er al gemaakt zijn.

Het is zelfs nu nog mogelijk, om een nieuwe hoeveelheid wikkelingen in te stellen, als je dat zou willen.

Als de Spoel Winder het aantal ingestelde wikkelingen bereikt heeft, zal hij automatisch stoppen. Op de 2e regel zal “READY!!!” te zien zijn. Hierna zijn alle functies en display van de Spoel Winder bevroren. Dit komt omdat ik de “goto” functie heb gebruikt in de Sketch. Niet zo mooi maar het werkt…

Op deze manier zijn de laatste gegevens bevroren op de display en kunnen niet verloren gaan. Om opnieuw te starten, moet de reset knop ingedrukt worden. Deze reset knop zit boven de hoofd schakelaar.

Ben je enthousiast geworden van dit apparaat? Wil je weten wat je nodig hebt om ook een Spoel Winder te maken? Ga dan naar de volgende pagina 🙂

Share via
Copy link
Powered by Social Snap