Speaker Friends

Figuren die als muziek in de oren klinken

Deze poppetjes zijn leuk om naar te kijken, maar ze zijn natuurlijk ook luidsprekers. Ze zijn klein genoeg, zodat je altijd een plekje voor ze kan vinden. Natuurlijk kunnen ze uitgeprint worden met de 3D printer.

Dit is een van de eerste 3D designs die ik gemaakt heb voor 3D printers. Op de foto’s zijn ze uitgeprint in ABS met een grove resolutie van 0.5mm. Voor een strakker eindresultaat raad ik toch PLA aan op een resolutie van tenminste 0.2mm. Zoals te zien is op de foto’s is het blauwe mannetje gedeeltelijk grijs. Dit kwam doordat de het blauwe filament op raakte tijdens de print. Ik had geen blauw meer, dus was het grijs ABS geworden 🙂 . Achteraf ziet het er best leuk uit.

De Speaker Friends zijn heel eenvoudig te maken. Het is simpelweg de onderdelen uitprinten en daarin een luidspreker monteren. Als je er meerdere maakt, wordt het een groepje en dus echt gezellig 🙂 . Zoals je op de foto’s kunt zien zij er 2 verschillende lichamen beschikbaar. Een staat en de ander houd van zitten.

Daarnaast zijn ze makkelijk overal op te stellen waar je maar wilt. Hierdoor zijn ze ook erg geschikt om als “surround luidsprekers” te gebruiken voor een “home cinema systeem”. Als je van veel lage tonen houdt, dan heb je nog wel een “subwoofer” nodig.

De luidspreker

Ik heb al veel vragen gehad over de luidspreker. Wat de afmetingen zijn en waar je ze kan kopen. Ik heb ze uit oude luidsprekers van Pioneer gehaald. Ze zijn 13.5 Ohm, maar als je 2 parallel op elkaar aansluit wordt dat 6 Ohm. Waar ze te koop zijn weet ik helaas niet. Wel heb ik de afmetingen aangegeven op de bovenstaande afbeelding.

Speaker Hoofd in elkaar zetten

Het hoofd bestaat uit 2 delen. Daarin past de luidspreker. De luidspreker kan met 4 kleine houtschroefjes vastgezet worden, op de voorkant van het hoofd. Daarna worden de 2 helften van het hoofd samengevoegd, door middel van 4 kleine houtschroefjes. Op de afbeelding hierboven is dit afgebeeld in 3 stappen. Let Op! Voor het uitprinten van “hoofd voorkant.stl” is “support materiaal” nodig voor het uitprinten. De andere helft van het hoofd zou zonder moeten kunnen.

Het hoofd op lichaam 2 monteren

Als het hoofd in elkaar gezet is, kan hij op het lichaam gemonteerd worden. Op de bovenstaande afbeelding is lichaam2 te zien. De benen kunnen gewoon vast gelijmd worden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de benen helemaal niet te gebruiken. Op de foto’s hierboven is hiervan een voorbeeld te zien. De in het grijs ABS uitgeprinte “Speaker Friend”, heeft geen benen. De groene juist wel. Om het hoofd vast te zetten op het lichaam, wordt gebruik gemaakt van een M4 bout en moer. De M4 moer past precies in een holte van het lichaam. Dan kan het hoofd erop. Vervolgens kan het hoofd gezekerd worden door middel van de M4 bout. Op de afbeelding hierboven is dit afgebeeld in 3 stappen.

Hoofd op lichaam 1 monteren

Het monteren van het hoofd op lichaam 1 gaat op dezelfde manier als bij lichaam 2. Het enige verschil is dat lichaam 1 uit een stuk bestaat en de benen er dus al aan vast zitten. Dit is goed te zien op de bovenstaande afbeelding.

Wil je de Speaker Friends ook maken? Download dan de STL bestanden hieronder.

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap