Scharnier Robuust

Een scharnier wat gemaakt kan worden met een 3D printer

Iedere maker heeft wel eens scharnieren nodig. Je kunt ze natuurlijk kopen in de winkel, maar natuurlijk ook gewoon zelf maken. Als je een 3D printer hebt, is uitprinten de makkelijkste weg. Je print ze gewoon uit. In een paar uurtjes heb je je scharnieren al paraat. Dit kan sneller zijn dan het te kopen in een winkel. Daarbij kun je natuurlijk andere dingen doen, in de tijd dat je 3D printer bezig is deze scharnieren te printen.

Benodigdheden om dit scharnier te maken

Dit scharnier bestaat uit 2 delen. De scharnier pen is een M3 x 45mm bout. Er is ook een mogelijkheid om een M3 moer te monteren om de bout op zijn plaats te houden. Maar ik denk, dat je de moer niet per se nodig zult hebben. De bout blijft waarschijnlijk ook wel zitten zonder de moer. Heb je geen M3 bout, maar wil je dit scharnier toch maken? Ga dan naar deze pagina!

FDM printer getest

Natuurlijk is hij niet zo sterk als een metalen scharnier, maar vaak is dat ook helemaal niet nodig. De sterkte wordt natuurlijk sterk bepaald door de instellingen die je gebruikt voor het uitprinten.

Op de foto zijn ze in oranje ABS uitgeprint. De blauwe is uitgeprint in PLA. Ik heb dit model uitgetest op een FDM 3D printer met een 0.4mm Nozzle en een printresolutie van 0.2mm.

De afmetingen zijn 58mm x 50mm en 10 mm hoog. De gaten voor de montage hebben een diameter van 4mm en liggen 4mm verzonken in het oppervlak.

Als je deze scharnieren ook wilt maken, kun je het STL bestand hieronder downloaden. Voel je vrij om vragen te stellen in het reactieveld, onderaan deze pagina.

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Doe dat dan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap