Lotus lamp

2e prijs op de Polymakerchallence 2019

Deze lamp kun je uitprinten met je 3D printer. Ik heb hem ooit gemaakt voor de “Polymakerchallence” competitie op “www.cults3d.com” in jaar 2019. Daar heeft deze lamp de 2e prijs gewonnen 🙂 .

Het witte gedeelte is solide uitgeprint in wit PLA. Toch komt het licht er nog doorheen. Doordat de wanddikte van de print maar heel dun is, kun je de ingevulde structuren aan de binnenkant van de print zien. Hierdoor lijkt het of het oppervalk uit meerdere kleinere vlakken bestaat.

Natuurlijk is deze lamp geïnspireerd door een Lotusbloem. De bloem is van wit materiaal geprint, maar heeft toch kleur. Dit komt doordat er 3 kleuren LEDs in de bloem zitten. Door de 3 kleuren afzonderlijk van elkaar te regelen, kunnen ook andere kleuren gemaakt worden.

De lichtbron van de Lotus lamp

De lichtbron van de Lotus lamp bestaat uit 3 1watt LEDs Er is een rode, groene en blauwe LED. Ze zitten met thermische lijm vastgelijmd op een stuk aluminium. Dit aluminium werkt als een koelplaat voor de LEDs. Zonder deze koelplaat gaan de LEDs snel kapot.

De koelplaat heeft een buiten diameter van 28.5mm en is 3.5mm dik. Deze buitendiameter mag niet veel groter worden. Anders past het onderdeel “bloem.stl” er niet overheen. Aan de onderkant van de koelplaat steekt ook nog een rondsel uit. Dit rondsel heeft een diameter van 19mm en past precies in de Lotus lamp. In het midden heb ik een gat geboord, waar de kabel doorheen kan. De witte stukjes tape moeten kortsluiting voorkomen. Het ziet er wat rommelig uit, maar het werkt ;-).

Elkektrisch schema van de lichtbron

In plaats van kant en klare LED drivers, heb ik voorschakelweerstanden gebruikt. De voeding komt van een telefoon oplader. De oplader wordt op de LEDs aangesloten door middel van een oude USB kabel. Ik krijg hier veel vragen over, daarom heb ik het bovenstaande schema gemaakt. De werkspanningen van deze LEDs is niet altijd duidelijk. Er wordt vaak een bepaalde bereik opgegeven, waarin de LED werkt. Hoe hoger de werkspanning, hoe meer licht. Maar een hogere werkspanning verkort ook de levensduur. In het aansluitschema heb ik daarom de werkspanning per LED erbij gezet, waarvoor ik de voorschakelweerstand heb berekend.

Pas op! Je hebt wel weerstanden nodig, die wat vermogen aan kunnen. Voor de rode LED bijvoorbeeld, moet de weerstand 1Watt aan vermogen aan kunnen.

Wil je een andere werkspanning gebruiken voor een van de LEDs? Wil je weten hoe je de juiste voorschakelweerstand kunt berekenen? Klik dan hier voor een rekenvoorbeeld.

Ik heb de aansluitingen van de “USB type A” connector ook aangegeven op het schema. Als je een van de stekkers eraf knipt, zijn er verschillende aders te zien. De rode en de zwarte aders zijn meestal de dragers van de 5 volt. Het is raadzaam de spanning en polariteit van te voren controleren. Dit kun je simpel meten met een multimeter.

Lotus lamp in elkaar zetten

De Lotus lamp bestaat uit 10 onderdelen die uitgeprint moeten worden. Op de afbeelding is te zien wat de namen van de onderdelen zijn.

“Pin.stl” moet 4x uitgeprint worden. “Blad klein.stl” & “blad groot.stl” moeten ieder 2x uitgeprint worden. De 2 helften worden op elkaar gelijmd. De pinnen helpen met het uitlijnen van de onderdelen.

“buis.stl” kunt in het centrum te zitten. Hij helpt bij het uitlijnen van de bladeren. Ook gaat de kabel, die naar de LEDs gaat, hier doorheen.

De omvang van de aluminium koelplaat is iets anders geworden, zoals ik hierboven al beschreef.

Het is raadzaam de bloem zelf niet vast te lijmen. Het is handig om later nog bij de LEDs te kunnen komen. Als de lamp in elkaar gezet is, heeft hij een omvang van 142mm x 146mm. Hij is ongeveer 72mm hoog.

Als je dit leuk vindt, geef dan een “like”! Als je deze lamp ook wilt maken, kun je de STL bestanden hieronder downloaden 🙂 .

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

1 reactie op “Lotus lamp”

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap