LED basis Medium

Lichtbron met een bijzonder kleur effect

Deze LED basis is bedoeld om lampenkappen op te zetten.

Er zijn verschillende lampenkappen (3D designs) op deze website te vinden, die hiervoor bedoeld zijn.

Aan de binnenkant zit een aluminium ring die als koelplaat fungeert. Op deze ring zitten 3Watt LEDs gemonteerd. In het midden zitten de Drivers voor de LEDs gemonteerd.

Er zitten drie verschillende kleuren LED in deze basis. Er is een rode, groene en blauwe LED. Doordat deze drie kleuren niet vanuit het zelfde punt komen, zijn hun schaduwen verschoven van elkaar. Dit geeft als effect, dat de kleuren zich anders vermengen dan je zou verwachten.

Op deze foto zie je een voorbeeld hiervan. De LED basis is ingeschakeld. Daaroverheen heb ik een geperforeerde staalplaat, die 2x gezet is, neergezet. Hierdoor ontstaat er een schaduw in het patroon van de plaat.

Dit is lastig uit te leggen met woorden. Daarom hoop ik dat dit effect duidelijk wordt met deze foto 🙂 .

Voorbeelden van een lampenkap

Op de onderstaande foto’s zijn voorbeelden van lampenkappen te zien. Klik op de foto om naar het betreffende model te gaan.

Afmetingen

Op deze afbeelding is te zien wat de afmetingen van deze LED basis zijn. Dan weet je of jouw lampenkap past.

In het midden is een aluminium ring ingetekend, die als koelplaat voor de LEDs gaat dienen. Deze aluminium ring is 3mm dik en de buiten diameter is 65mm.

De drie groene vierkantige objecten, zijn voorstellingen van de LED drivers.

De doorvoer voor de voedingskabel heeft een diameter van 6mm.

Onderdelen van de LED basis

De lichtbron bestaat dus uit 3 3W high power LEDs. Om deze LEDs koel te houden, moeten ze op een koelplaat gemonteerd worden. Dit kan met “thermische lijm” (of heatsink plaster). Deze lijm geleidt warmte, maar houdt ook de LED op zijn plaats. Als koelplaat gebruik ik hier een aluminium ring, die ik nog had liggen. Elke LED heeft zijn eigen “mini 3W LED Driver”. Die zijn in het midden tussen de LEDs opgesteld. Hiervoor kun je een speciale houder uitprinten. Op de afbeelding is deze houder in een gele kleur afgebeeld. De LEDs en Drivers geven veel warmte af. Daarom zitten er luchtkanalen ingebouwd. Deze lopen van rondom de basis naar het midden, waar de LEDs en Drivers, gepositioneerd zijn. Op de afbeelding heb ik de “LED basis Medium.stl” doorzichtig gemaakt. Hierdoor zijn de inwendige luchtkanalen goed te zien.

In elkaar zetten

Op de afbeelding is een LED en Driver te zien te zien.

De Drivers kunnen aangesloten worden op voedingsspanning van 12volt tot 24volt. Dit kan wisselspanning of gelijkspanning zijn. De uitgang levert 850mA, op een spanning die tussen de 3 en 4volt ligt.

De voeding voor de Drivers, wordt in mijn geval, geleverd door een oude 12volt/2A net adapter.

Om deze LEDs koel te houden, moeten ze op een koelplaat gemonteerd worden. Dit kan met “thermische lijm” (of heatsink plaster). Deze lijm geleid warmte maar houdt ook de LED op zijn plaats. Als koelplaat gebruik ik hier een aluminium ring, die ik nog had liggen. Zorg dat de koelplaat en LED schoon zijn voor het lijmen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Aceton gebruiken.

Het is raadzaam de Driver op een LED te solderen en hem eerst te testen. Als alle 3 de LEDs door de test gekomen zijn, kunnen ze vastgelijmd worden.

Deze thermische lijm (heatsink plaster) droog super langzaam. Als het warm wordt droogt het wel sneller. Daarom heb ik de koelplaat vastgeplakt op de tafel, om verschuiven te voorkomen.

Dan worden de LEDs erop geplakt, door middel van de thermische lijm. Vervolgens worden de LEDs nog extra verzekerd, door ze vast te plakken met tape. Rechts bovenin de foto, is nog een 2e aluminium ring (of koelplaat) te zien. Daar zijn de LEDs al extra vastgeplakt met tape. Dan kun je het het beste 3 dagen met rust laten. Als je niet zolang wilt wachten, kun je de LEDs inschakelen. Dit genereert warmte, waardoor de thermische lijm sneller uithardt.

Als de thermische lijm hard is, kunnen de Drivers op hun plek gebracht worden. Hiervoor moet het gele onderdeel (LED Driver holder.stl) uitgeprint worden. De drivers passen hier precies in, zoals te zien is op de foto. De ingangen van de LED Drivers zijn parallel aan elkaar verbonden met de groene draad. Deze groene draad houdt de drie Drivers ook meteen op hun plaats.

Als de “LED basis Medium.stl” uitgeprint is, kunnen de LEDs en drivers erin gezet worden. In mijn geval is de basis uitgeprint in zilver ABS.

Via het witte snoer komt de voeding binnen vanaf de net adapter. Als alles aan elkaar gesoldeerd is, zoals op de foto, is de LED basis gebruik.

Nu heb je nog een lampenkap nodig. Uiteraard zijn die ook op deze website te vinden 🙂

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap