LED basis Groot

De lamp die je kan veranderen door de lampenkappen te wisselen

Deze LED basis is bedoeld om lampenkappen op te zetten. Er zijn verschillende lampenkappen (3D designs) op deze website te vinden, die hiervoor bedoeld zijn. Aan de binnenkant zit een aluminium ring die als koelplaat fungeert. Op deze ring zitten 3 3Watt LEDs gemonteerd. Om deze 3 LEDs voldoende te laten koelen, zitten er luchtkanalen ingebouwd. Deze lopen van rondom de basis naar het midden, waar de LEDs gepositioneerd zijn.

Een voorbeeld van de LED basis met lampenkap

Hier zie je 2 voorbeelden van de “LED basis Groot” met daarop een lampenkap geplaatst. Doordat de lichtbron dus eigenlijk uit 3 verschillende kleuren bestaat, ontstaat deze parelmoer kleur in de lampenkap. De kap op de 1e foto is uitgeprint in kleurloos transparant PET-G. Op de 2e foto is een lampenkap te zien, die in groen transparant PET-G uitgeprint is. Dat maakt een bijzonder verschil, in de kleuren van het licht, wat op de omgeving uitgestraald wordt.

Het ontwerp en zijn afmetingen

Op de bovenstaande afbeelding is te zien wat de afmetingen van deze LED basis zijn. Dan weet je of jouw lampenkap past.

In het midden is een aluminium ring ingetekend, die als koelplaat voor de LEDs gaat dienen. Deze aluminium ring is 3mm dik. De buiten diameter is 65mm. Het gat in het midden heeft een diameter van 25mm (maar is niet noodzakelijk).

Ik heb de LED basis doorzichtig gemaakt, zodat je er doorheen kunt kijken. De luchtkanalen zijn hier goed te zien. Ze lopen rondom en hebben als doel, om koele lucht aan te voeren naar de LEDs. Daarnaast zijn er ook nog 3 holtes te zien. In deze holtes komen de Drivers van de LED’s. De ronde tunnel is voor de kabel, waardoor de voedingsspanning binnenkomt.

De onderdelen van de lichtbron

De lichtbron bestaat dus uit 3 “LEDs (3W high power led) van ieder 3watt. Er is een rode, groene en blauwe LED. Op de afbeelding is er eentje te zien.

Elke LED heeft zijn eigen mini 3W LED Driver. Op de afbeelding is er daar ook eentje van te zien. Deze drivers kunnen aangesloten worden op voedingsspanning van 12volt tot 24volt. Dit kan wisselspanning of gelijkspanning zijn. De uitgang levert 850mA, op een spanning die tussen de 3 en 4volt ligt.

De voeding voor de Drivers wordt geleverd door een oude 12volt/2A net adapter. Om deze LEDs koel te houden, moeten ze op een koelplaat gemonteerd worden. Dit kan met “thermische lijm” (of heatsink plaster). Deze lijm geleidt warmte maar houdt ook de LED op zijn plaats. Als koelplaat gebruik ik hier een aluminium ring, die ik nog had liggen.

LED monteren & aansluiten

Als eerste stap is het raadzaam de Driver op een LED te solderen, zodat je hem kun testen. Als alle 3 de LEDs door de test gekomen zijn, kunnen ze vastgelijmd worden.

Deze thermische lijm (heatsink plaster) droog super langzaam. Daarom heb ik de koelplaat vastgeplakt op de tafel, zodat hij niet meer kan verschuiven. Daarna worden de LEDs erop geplakt, door middel van de thermische lijm.

Vervolgens worden de LEDs nog extra verzekerd, door ze vast te plakken met tape. Rechts bovenin de foto, is nog een 2e aluminium ring (of koelplaat) te zien. Daar zijn de LEDs al extra vastgeplakt met tape. Dan kun je het, het beste 3 dagen met rust laten. Als je niet zolang wilt wachten, kun je de LEDs inschakelen. Dit genereert warmte, waardoor de thermische lijm sneller uithardt.

Als de thermische lijm hard is, kunnen de LEDs in de basis gemonteerd worden. De ingangen van de LED Drivers zijn parallel aan elkaar verbonden. Via het witte snoer komt de voeding binnen vanaf de net adapter. Als alles aan elkaar gesoldeerd is, zoals op de foto, kunnen de LEDs er definitief in.

2 Drivers moeten als eerste op hun plaats geschoven worden. Dan kan de aluminium ring erin. Als laatste kan de 3e Driver op zijn plek geschoven worden.

De LED basis is nu klaar om in gebruikt genomen te worden.  Nu heb je nog een lampenkap nodig. Uiteraard zijn die ook op deze website te vinden 🙂 . Het STL bestand voor deze LED basis kun je hieronder downloaden.

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap