Kennisbank – NeoPixel

Wat is een NeoPixel?

Een NeoPixel (WS2812B) is een RGB led die door AdaFruit is ontwikkeld. Deze led bestaat eigenlijk uit een rode, groen en blauwe led. Daarnaast heeft hij ook de driver voor het aansturen van de led’s al ingebouwd.

Deze driver kan aangestuurd worden met seriële data. Elke NeoPixel heeft een “data in” en een “data uit”. Hierdoor kunnen ze in serie gezet worden. Dit beperkt het aantal draden wat je nodig hebt. Het aansturen van de NeoPixels kun je bijvoorbeeld met een Arduino doen. De eerste NeoPixel kan aangesloten worden op een van zijn I/O pinnen. Omdat ze in serie staan heb je er ook maar 1 pin nodig.

De software is wel wat ingewikkeld. Gelukkig is er goede ondersteuning op de website van AdaFruit. Je kunt een sketch (code voor een IDE) voor de Arduino daar kan downloaden. Ze hebben ook een complete gebruiksaanwijzing op hun website staan over het gebruiken van de sketch.

Verschillende soorten

Je kunt een NeoPixel los kopen maar ook op een klein printje. Dit maakt het makkelijker om ze in serie te solderen.

Op de foto zie je een voorbeeld.

In de “Cel Structuur Lamp” zijn deze toegepast. klik hier om dit te zien.

De NeoPixels worden ook aangeboden in veel verschillende configuraties.

Hier zie je 8 Neopixels in een strip vorm.

Je kan ze zelfs kopen in de vorm van een ring zoals je hier kunt zien.

Maar er zijn nog veel meer varianten te koop.

Aansluitschema voorbeeld

Op dit aansluit schema kun je zien hoe eenvoudig het is om losse NeoPixels aan te sluiten op een Arduino. I/O pin 2 is hier gebruikt.

Let Op! Je kunt maximaal 6 NeoPixels op de 5V uit van de Arduino aansluiten! Als je er meer hebt moet er een externe voeding gebruikt worden! Anders gaat de spanningsregelaar op de Arduino kapot. Ook is het raadzaam een condensator over de 5V en massa te zetten als je meer dan 6 NeoPixels gebruikt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap