Kennisbank – PTFE buis

Waarvoor word PTFE buis gebruikt?

PTFE staat beter bekend onder de naam Teflon.

Teflon is een etheenpolymeer waarin alle waterstofatomen vervangen zijn door fluor. Het polymeer heeft een zeer grote lengte en is nog steeds een van de grootste moleculen.

PTFE is een thermoplast maar laat zich echter niet op een thermoplastische manier verwerken. PTFE wordt als poeder bij kamertemperatuur in een matrijs geperst en hierna in een oven gesinterd.

PTFE kan tegen temperaturen tot ongeveer 260°C. Daarboven zal het langzaam uit elkaar vallen. Bij 350°C zal de stof zich ontleden.

PTFE wordt onder andere als anti aanbaklaag in pannen gebruikt. Dit doordat andere stoffen zich niet vasthechten aan PTFE. Hierdoor is het ook uitermate geschikt om in Hot End van FDM 3D Printers te gebruiken.

Ook wordt PTFE buis gebruikt in de zogenaamde “Bowden Setup”. In deze set-up is de Extruder niet op de X wagen gemonteerd, maar buiten het print gebied. Een PTFE buis wordt dan gebruikt om het Filament draad van de Extruder naar de Hot End te leiden.

Om de PTFE buis te verbinden met de Extruder en de Hot End zijn speciale koppelingen op de markt. Pneufit koppelingen zijn hier een voorbeeld van. Een ander systeem in de vorm van clips bestaan ook, maar zijn lastiger om mee te werken.

Copy link
Powered by Social Snap