Kennisbank – Heat Bed

Wat is een Heat Bed? Waarom verwarmd?

Heat Bed betekent verwarmd bed. Het bed is het bouwplatform van de FDM 3D Printer. Als je iets gaat uitprinten met PLA filament, kun je dit doen op een koud bed. Maar wil je bijvoorbeeld met ABS filament printen dan zal dit niet meer zo makkelijk gaan. Zeker niet voor wat groteren prints. Dit komt doordat de verschillende layers die al geprint zijn krom gaan trekken. In het Engels noemen ze dat “warping”. Dit effect kan weggenomen worden door het bed van de printer te verwarmen. Hoeveel een materiaal tijdens het printen gaat kromtrekken verschilt. PLA staat bekend als heel makkelijk te printen doordat het niet krom trekt (tenzij je het Heat Bed veel te warm hebt staan). ABS staat bekend dit juist wel snel te doen.

Om grote ABS prints te maken moet het heat bed een temperatuur van 100°C -120 °C bereiken. Voor kleinere ABS Prints kun je deze temperatuur verlagen tot 80°C.

Maar dat hangt ook af van vele andere factoren. Belangrijk is wel vermogen van je heat bed. Hoger vermogen is natuurlijk sneller en hogere temperaturen.

Ook erg bepalend voor de hechting van je print is wat op het Heat Bed geplakt zit. Er zijn speciale Heat Bed stickers op de markt die een heel fijn patroon aan de oppervlakte hebben. Dit maakt het makkelijker voor het kunststof wat geprint wordt, zich te hechten aan het bed.

Daarnaast wordt ook veel op “Kapton tape” geprint. Dit is een hitte bestendige tape waar PLA PET-G en ABS heel goed aan hechten met printen.

Je kunt zelfs gewoon op schilderstape printen.

Glas plaat en spiegels worden ook gebruikt. De glas plaat komt dan op het Heat Bed te liggen. Voordeel is dat het Heat Bed dan perfect plat is. Wel wordt er nog een plak/ hecht medium op de glas plaat aangebracht zodat de print beter hecht. Sommige gebruiken Prit-Stift, maar haarlak Ultra Strong is makkelijker aan te brengen. De glas plaat zal er wel voor zorgen dat het opwarmen van het Heat Bed langer duurt.

Dan kun je je heat bed ook nog isoleren aan de onderkant. Dit heeft als voordeel dat het bed minder snel zijn warmte verliest aan de omgeving. Vooral als je hoge temperaturen wilt halen is dit een groot voordeel. Ook zal het heat bed sneller op temperatuur zijn.

Dit alles zal mede bepalen welke heat bed temperatuur het beste voor jou werkt

Copy link
Powered by Social Snap