Kennisbank – FDM Printer

Wat is FDM ? Zijn er nog andere technieken?

3D printers zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn dan ook verschillende technieken om vast materiaal om te vormen naar het 3D model wat op de computer is gemaakt. De meest bekende technieken zijn:

  • FDM Fused Deposition Modeling

  • SLA StereoLithography Apparatus

  • DLP Digital Light Processing

  • SLS Selective Laser Sintering

FDM Fused Deposition Modeling

De meestgebruikte printtechniek die mensen thuis gebruiken is FDM. De Designs op deze website zijn ook op FDM Printers gemaakt. FDM staat voor Fused Deposition Modeling. Deze printer gebruikt kuntstof dat je koopt als draad (Filament) op een rol. Deze draad (filament) wordt dan door een spuitstuk (Nozzle) gedrukt. Doordat dit spuitstuk heel heet is zal het filament meteen smelten. Het gesmolten kunststof komt uit de nozzle en wordt op het printbed neergelegd. Doordat de nozzle ten op zich van het printbed beweegt worden deze lijntjes van plastic vormen. De printer bouwt een object op door laagjes (layers) op elkaar te stapelen. Elke laag bestaat dus uit lijnen (draden) van plastic. Het komt erop neer dat de laagjes plastic aan elkaar smelten waardoor het een solide object word. Groot voordeel van deze techniek is dat de meestgebruikte soorten Filament niet giftig zijn en dat het weinig onderhoud nodig heeft. Nadeel is dat hele kleine details niet mooi uitkomen. De meestgebruikte kunststoffen voor FDM printers zijn PLA, ABS en PET-G.

SLA

SLA printers worden gebruikt door mensen die kleine detail wel belangrijk vinden. Deze printer gebruikt een vloeibaar polymeer dat in een bad zit. Het printbed is op de kop aan de oppervlakte van dit bad gepositioneerd. Vervolgens wordt met ultra violet licht gedeeltes van dit polymeer verhard. Zo maakt deze printer ook laagjes (layers).Om een niewe layer te beginnen wordt het printbed een stapje omhoog gezet. Laag voor laag wordt het object opgebouwd. Als de printer klaar is, moet de print nog afgespoeld worden om het polymeer wat niet hard is te verwijderen. Dan moet de print nog na harden onder zon of UV licht. Voordeel is enorm precies en mooi printen. Nadeel is dat deze polymeren giftig zijn en enorm sterk ruiken. Ook is het schoonmaken van de printer belangrijk als je hem een tijdje niet meer gaat gebruiken. Onderhoud is dus meer werk dan bij de FDM printer

DLP

DLP printers lijken op SLA printers. Zij werken ook met een polymeerbad. De Ultra Violet Laser is vervangen voor een lichtprojector. Het grote verschil is dat deze projector in een keer een hele laag (layer) kan verlichten in plaats van punten. De SLA printer moet een layer opbouwen met punten. De DLPprinter kan de layer in een keer maken. Het grote voordeel is dus dat het veel sneller is.

SLS

SLS Printers gebruiken een bak met poeder (bv Nylon) om een object te printen. Eerst wordt het poeder in de bak glad gestreken. Dan wordt het poeder verhard door het met sterke lasers samen te smelten. Zo maakt deze printer een layer. Om de volgende layer te maken laat de printer de bak met poeder een stukje zakken. Dit proces herhaalt zich tot de print klaar is. SLS is vergelijkbaar met de SLA printer als het om detail en kwaliteit gaat.

Natuurlijk zijn er nog vele andere technieken die ik niet genoemd heb.

Copy link
Powered by Social Snap