Gir Luidsprekers

Een cartoon die muziek laat horen

Dit is “Gir” van de animatieserie “Invader Zim” dat op Nickelodeon werd uitgezonden. Gir is de hulp robot van Zim. De Gir die ik heb gemaakt is eigenlijk een luidspreker. Hierdoor is het niet zomaar een pop, maar heeft hij ook een functie. De luidspreker zit in zijn hoofd gemonteerd. Via zijn mond komt het geluid naar buiten 🙂 .

Gir is simpel te maken

Deze Gir luidsprekers zijn ook makkelijk te maken. Alle onderdelen kunnen worden uitgeprint. De enige hardware die je nodig hebt is een luidspreker. Deze luidspreker is direct verbonden met de versterker, via de kabel die bij de nek naar buiten komt.

Hij kan nog open,mocht er iets fout gaan

Zijn hoofd kan open gemaakt worden door 3 schroeven te verwijderen. Dan kun je altijd nog bij de luidspreker komen, mocht er toch iets mis gaan.

Gemaakt van PLA & verfspuitbussen

Ze zijn uitgeprint in PLA en daarna beschilderd met verfspuitbussen. Hiervoor zijn de 3D prints eerst geschuurd. Daarna zijn ze in de primer gezet en weer geschuurd. Dit is herhaald tot het glad is. Daarna heb ik de grijze verf aangebracht. Als laatste is de blauwe verf toegepast. Pas toen alles geschilderd was, heb ik de onderdelen (die gelijmd moeten worden) gelijmd.

De luidspreker

De luidsprekers komen uit oude “Philips luidspreker boxen”. Ik heb dit design daaromheen ontworpen. Volgens de tekst op de achterkant is deze luidspreker gemaakt door “EastTech”. Het vermelde type nummer is: FSB523040-4604 /6 Ohm 30W (8321).

Daarnaast heb ik op de tekening nog de maten van de luidspreker opgegeven.

Ik heb de montage hoeken (van de luidspreker) afgeknipt, zodat er een 8 hoek ontstaat. De montage gaten zijn niet meer nodig, want de luidspreker wordt later door beugeltjes op zijn plaats gehouden.

De interne bedrading voor de luidspreker

Op deze afbeelding is het hoofd van Gir in 2 aanzichten te zien. Hij is transparant gemaakt, zodat je het inwendige kanaal voor de kabels naar de luidspreker kunt zien. Ik heb de kanalen met een rode lijn gemarkeerd. De kabel die van de versterker af komt, gaat bij de nek naar binnen. In de kin is een ruimte waar deze kabel gelast kan worden aan dunnere kabeltjes. Deze gaan via de 2 kanalen in de achterkant van de mond, omhoog naar het hoofd waar de luidspreker is.

Op deze afbeelding zijn ook de 2 blauwe beugeltjes te zien, die de luidspreker vast klemmen aan de achterzijde. De voorzijde van de luidspreker wordt later geklemd door het “hoofddeksel.stl” onderdeel. Aan dit onderdeel zit een uitstekend deel wat de luidspreker op zijn plaats drukt

Hoe alle onderdelen samen komen

Op de bovenstaande afbeelding zijn (bijna) alle onderdelen te zien die nodig zijn om Gir te maken. De onderdelen die uitgeprint moeten worden zijn benoemd in blauwe tekst. De schroefjes die nodig zijn, zijn benoemd in grijze tekst. Daarnaast kun je op deze afbeelding in 8 stappen zien, hoe de onderdelen samen komen.

Demp materiaal

PLA heeft helaas niet echt goede akoestische eigenschappen. Als laatste stap zou er nog demp materiaal rond de luidspreker geplaatst kunnen worden. Hierdoor klikt hij minder hol.

Wil je de Gir luidsprekers ook maken? Download dan de STL bestanden hieronder.

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap