Geheime Geometrie Medaillon

Een sieraad wat is uitgeprint op een 3D printer

Dit Medaillon heb ik gemaakt voor een wedstrijd waarin een 3d printbaar sieraad ontworpen moest worden. Helaas heeft het niet gewonnen, maar ik vond hem toch nog leuk genoeg om hier te delen.

Er zijn geometrische vormen verwerkt die door sommige wel herkend zullen worden. Natuurlijk heeft dit object hier ook zijn naam aan ontleend.

Geheime opbergruimte

Omdat het een Medaillon is, kun je er ook iets in stoppen. De voorkant kan opengeschoven worden, om het medaillon te openen. Er is bijvoorbeeld meer dan genoeg ruimte voor SD geheugen kaartjes.

Om te voorkomen dat het medaillon ongewild open gaat, is er ook een sluitmechanisme ingebouwd. Als de deksel dicht is kan de hanger omhoog bewogen worden. Hierdoor blokkeert de hanger de deksel van openen.

Op de afbeelding is het medaillon in gesloten en geopende toestand te zien om je een idee te geven hoe dit sluitmechanisme werkt.

De afmetingen

Natuurlijk is het fijn om te weten hoe groot dit medaillon is. Om je daar een beter idee van te geven heb ik wat maten aangegeven op de afbeelding hiernaast.

Deze maten gelden voor een print die op normaal formaat is uitgeprint. Je kunt natuurlijk altijd nog naar een kleiner of groter formaat schalen in het slicer-programma.

Wat heb ik nodig om dit medaillon te maken?

Natuurlijk heb je een 3D printer nodig met wat filament. Ik heb dit model met een FDM printer gemaakt. Het gebruikte filament is PLA. De hanger wordt met een stuk paperclip bevestigd. Maar ijzerdraad werkt natuurlijk ook.

Op de afbeelding zie je de 4 verschillende onderdelen die uitgeprint moeten worden. De STL bestanden kun je hieronder downloaden.

Daarnaast heb ik de uitgeprinte onderdelen ook gespoten met verf. Als jij jou medaillon ook gaat spuiten, dan heb je natuurlijk ook nog verfspuitbussen nodig.

Hoe zet ik dit medaillon in elkaar?

Als de onderdelen zijn uitgeprint (en eventueel beschilderd met verf), kunnen ze samengevoegd worden. Je kunt ze zien op de afbeelding. Ik heb hier de kleuren rood, zwart en zilver gebruikt.

De hanger (pendant.stl) wordt als eerste gemonteerd door middel van de paperclip. Je kunt het goed zien op de foto.

Dan worden de uiteinden van de paperclip omgebogen en afgeknipt. Op de foto kun je duidelijk zien wat ik hiermee bedoel.

Dan kan het onderdeel โ€œpattern.stlโ€ op de deksel (lid.stl) gelijmd worden met secondenlijm. Ze zijn links op de foto te zien.

De deksel (lid.stl) kan dan op de andere helft (back.stl) van het medaillon geschoven worden. Hiermee is de assemblage voltooid.

Like

Als je alle bovenstaande stappen hebt voltooid ben jij ook eigenaar van een Geheime Geometrie Medaillon! Als je dit leuk vond, geef dan een โ€œlikeโ€ bovenaan de pagina ๐Ÿ™‚

Vond je dit leuk? ๐Ÿ™‚ Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! โ†‘โ†‘โ†‘

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Doe dat dan in het Reactieveld onderaan deze pagina!ย  โ†“โ†“โ†“

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap