De Blauwe lamp

De blauwe lamp hoeft niet blauw te zijn

Deze lamp ziet eruit als golvend water, wat bevroren is. Dit komt doordat de lampenkap is uitgeprint in lichtblauw transparant PET-G.

Maar hij is rood, zul je misschien denken. Dit komt doordat de LED strip aan de binnenkant, 64 verschillende kleuren licht kan maken. Het transparante PET-G laat de kleuren van het licht makkelijk door 🙂 .

LED strip als lichtbron

Het licht komt dus van een LED strip, die 15 meter lang is. Deze LED strip is rond een aluminium buis gewikkeld. Op deze manier wordt het licht goed rondom verspreid. Daaroverheen, is een diffuser geschoven om het licht wat beter te verspreiden.

Een ander groot voordeel van de LED strip is dat hij makkelijk te installeren is. Je hoeft niets te weten van elektronica en een soldeerbout is niet nodig. De afmetingen van deze lamp zijn exact 238.577mm x 238.577mm en 564.348mm hoog. Als je niet zo groot kunt printen, kun je hem kleiner schalen in de “Slicer” software.

Alleen de lampenkap uitprinten voor de LED basis

Een andere optie als lichtbron is de “LED basis”. Er zijn 3 verschillende grootte in formaat. Het zijn schijfvormige behuizingen met daarin 3 LEDs. De lampenkap kan op deze basis gezet worden. Hierdoor wordt de lampenkap verlicht. Als je de LED basis als lichtbron wilt gebruiken, hoef je alleen maar het bestand “lampenkap.stl” uit te printen. Voor de LED basis, klik hier. Voor de LED basis Medium, klik hier. Voor de LED basis Groot, klik hier.

De onderdelen van de blauwe lamp

Op de bovenstaande afbeelding zijn de benodigde onderdelen weergegeven. Op de aluminium buis met een diameter van 33mm, komt de LED strip te zitten. Aan de onderkant van deze buis wordt “buisplug.stl” geïnstalleerd. In de aluminium buis moeten 2 gaatjes geboord worden, zodat de “buisplug.stl” vastgeschroefd kan worden met 2 kleine houschroefjes. In het onderdeel “buisplug.stl” komt ook een M5 moertje te zitten. Vervolgens kan de M5 bout in deze moer gedraaid worden en zo alles goed samen trekken.

Er zijn 2 verschillende “voeten” voor deze lamp beschikbaar. Een van 6mm hoog en een van 21mm hoog. In de voet is een opening, waar de connector van de LED strip in komt te liggen. De voet van 21mm hoog biedt natuurlijk meer ruimte en kan een voordeel zijn. Maar als je de lamp kleiner uit wilt printen, wordt de voet natuurlijk ook kleiner. Ook dan kan het zijn, dat de hogere voet meer uitkomst biedt.

Op deze 2 foto’s zijn de onderdelen nog eens te zien. De LED strip is al om de aluminium buis gewikkeld. De plug met daarin de M5 moer, zit al in de buis. De rode tape zorgt dat de LED strip goed blijft zitten.

Aan het einde van de LED strip zit een kleine connector. Deze wordt verbonden met de LED driver. In de voet van de lamp is een holte. In deze holte komt de connector van de LED strip te zitten. Om de connector, die van de LED strip afkomt door te voeren, moet er wel een gat is de bodem van de lampenkap geboord worden. Ook voor de M5 bout, die alle onderdelen samentrekt, moet natuurlijk een gat geboord worden.

De diffuser wordt uitgeprint door middel van de “Spiral Outer Contour mode” van Cura. Anders wordt hij niet hol van binnen. Het aantal “Bottom Layers” moet op 0 ingesteld worden. Op deze manier heeft hij geen bodem.

De lampenkap van de Blauwe lamp uitprinten

De lampenkap of vaas zelf moet ook uitgeprint worden in de “Spiral Outer Contour mode” van Cura. Omdat deze lamp zo groot is heb ik een Nozzle van 0.8mm gebruikt. De print resolutie daarbij was 0.5mm. Het aantal “Bottom Layers” stond op 4. Zo krijg je wat meer stevigheid voor de bodem. Als je deze lamp 2x zo klein print, kun je beter naar een kleiner Nozzle (zoals 0.4mm) gaan. Een printresolutie van 0.2mm is dan ook veel beter.

Wil jij deze lamp ook maken? Download dan het STL bestand hieronder! Vergeet niet een “like” te geven bovenaan deze pagina!  🙂

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap