Cel Structuur Lamp2

Maak wat sfeer in je huis

Een Ambient lamp die makkelijk te maken is.

Dit design is geïnspireerd door cel structuren die in de natuur te vinden zijn.

Zijn vierkante vorm maakt zijn uiterlijk toch eenvoudig.

Om hem wat levendiger te maken verandert deze lamp langzaam van kleur.

De cel structuur zie je geprojecteerd terug op de wand.

Daardoor zal hij niet zo snel vervelen.

Afmetingen

Deze lamp is maar 90x90x90mm en dus behoorlijk compact.

Hierdoor zul je altijd wel een plekje voor hem kunnen vinden.

Lichtbron

De drijvende kracht achter dit rijke kleurenspectrum zijn 6 NeoPixels van AdaFruit. Je kan ze tegenwoordig overal kopen voor weinig geld.

Zij maken het mogelijk goedkoop en makkelijk veel verschillende kleuren te maken.Ook zijn ze super compact en dus makkelijk weg te werken in een kleine ruimte.

Arduino als aansturing & voeding

De NeoPixels worden aangestuurd door een Arduino (De Arduino ook vrij op de markt verkrijgbaar). Dit maakt het dus mogelijk om de NeoPixels ook andere dingen te laten doen. Dit kun je zelf eenvoudig in een Sketch programmeren. Omdat de Arduino goed ondersteund is in de open-source wereld is het makkelijk om zelf nog extra opties toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan een Infrarood afstandsbediening etc. Als je daar in geïnteresseerd bent kun je meer informatie vinden op www.Arduino.cc.

De NeoPixels krijgen hun 5V voeding van Arduino Nano. Daarom heeft alleen de Arduino gevoed te worden. Dit kan gewoon via USB met een telefoon oplader. Deze oplader moet tenminste 1A zijn als je 6 NeoPixels gebruikt. Maar 2.1A zal wel veel beter werken omdat hij spanningspieken beter zal kunnen opvangen.

Uitprinten

De onderdelen die je moet uitprinten kun je op deze afbeelding zien. Zijkanten.stl moet dus 3x uitpegrint worden.

Ik heb voor het printen een 0.4mm Nozzle gebruikt. Met een printresolutie van 0.2mm, 3 top/bottom & wall layers en 15% infill. Het materiaal is wit PLA.

De STL bestanden kun je hieronder downloaden.

NeoPixels op Arduino aansluiten

Als je de bodem geprint hebt kun je de Arduino installeren. Op de foto zit hij er al in samen met de 6 losse NeoPixels (die ieder op een eigen mini printplaatje zitten). De draden hebben een “harde kern”. Die houden de NeoPixels goed in positie.

De “gele data draad” is aangesloten op pin2 van de Arduino Nano. De NeoPixels zijn in serie geschakeld. De leds van de Arduino zelf zijn afgeplakt met een zwart stukje tape. Dit is om te voorkomen dat het licht wat hier vanaf komt te zien is.

PAS OP! 6 is het maximum wat direct gevoed kan worden door de Arduino. Meer NeoPixels zullen de spanningsregelaar beschadigen!

Hieronder kun je op het schema zien hoe je ze moet aansluiten op de Arduino.

Ik heb in het schema losse NeoPixels getekent die niet op een printplaatje zitten. Als de NeoPixels wel op een printplaatje aangeleverd worden zijn VCC en VDD meestal al met elkaar verbonden. Je hebt dan alleen de ingangen voor 5V, massa en data IN. De uitgangen zijn dan 5V, massa en data UIT. Dat maakt het makkelijk om ze in serie te schakelen.

In elkaar zetten

Als je de 3 zijkanten, achterkant en bovenkant hebt uitgeprint kun je ze aan elkaar lijmen. Op de foto zie je ze al samengevoegd.

Ook zie je hier de diffuser nog net in beeld aan de rechterkant. Deze is uitgeprint in doorzichtig PET-G. Zijn functie is het verspreiden van het licht. Dan vallen de individuele leds niet zo op. Ook voorkomt het dat de leds direct in je oog kunnen schijnen. De diffuser wordt op de Arduino en de NeoPixels gelegd. 

Het nadeel is wel dat er minder licht uit je lamp komt. Dit onderdeel is dus een optioneel onderdeel.

Het komt neer op je eigen smaak of je de diffuser gaat gebruiken of niet.Daarnaast zou je ook kunnen experimenteren met andere materialen zoals PLA, papier etc.

Arduino Sketch

Om de lamp tot leven te wekken heb je nog code nodig. Hieronder kun je een Sketch voor de Arduino IDE downloaden. Ook de library’s die je nodig hebt zijn toegevoegd in de ZIP file.

Op deze afbeelding zie je het begin van de Sketch.

Belangrijk is dat het pin nummer overeenkomt met de I/O pin waar de NeoPixels aan gesoldeerd zijn.

Het aantal NeoPixels moet ook aangegeven worden. Die staat op 60 als je de Sketch voor het eerst opent.

Deze Sketch zorgt dat het licht langzaam overgaat in verschillende kleuren.

Natuurlijk kun je zelf nog veel meer experimenteren met deze Sketch als je daar zin in hebt.

Als het uploaden van de Sketch klaar is, is de lamp af. Sluit hem aan op een telefoon oplader en je kunt genieten van je zelfgemaakte sfeer maker!

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Dat kan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap