Koel Ventilator setup voor Hot End

Simpel, lichtgewicht en makkelijk te monteren.

Als je met PLA printen een strak resultaat wilt krijgen is het koelen van je print heel belangrijk. Vooral een evenwichtige verdeling van koeling op de print speelt een belangrijke rol.

Daarnaast is het ook fijn dat het makkelijk demonteerbaar is in geval van storing.

Het gewicht is natuurlijk ook van invloed. Lichter is beter, want dan heeft de Printer minder weerstand bij het bewegen.

Deze 2 Koelventilators en hun blauwe ventilator kanaal (Fan Duct) zijn gemakkelijk te monteren. Ze worden direct op de 30mm x30mm ventilator van de “Heat Break en zijn koellichaam” gemonteerd.

In elkaar zetten

Op deze afbeelding zie je links de Hot End en de 2 Koelventilatoren (30mm x30mm) met kanaal (Fan Duct). Ook de Ventilator voor de “Heat Break en zijn koellichaam” zijn hier te zien.

Rechts zie je hoe ze samenkomen op de Hot End…. zonder de schroeven 😉

Hier zie je het vanaf de andere kant.

De blauwe beugel voor de ventilator van het “Heat Break Koellichaam” heb je al als het goed is.

Zo niet, dan kun je “Heat Break fan beugel.stl” uitprinten.

Maar Pas Op…“Heat Break fan beugel.stl” is gemodelleerd voor een Heat Break diameter van 25mm.

Monteren op de Hot End

Als je alles hebt gemonteerd zoals op de foto kun je het geheel in een keer op het koellichaam van je Hot End klikken. Extra schroeven zijn niet nodig. Heel handig bij storing zoeken. Je vraagt je misschien af wat dat lichtblauwe stukje onder het koellichaam van de Hot End is? Dat is een stukje siliconen mat. Je kunt het kopen als bak mat voor in de oven. Hier gebruik ik het als extra schild tegen opstijgende warmte. Ook isoleert het de luchtstroom die van de ventilator van het koellichaam komt, van het Heater Blok.

Luchtstroom

Hier kun je zien hoe de luchtstroom van het koellichaam met minimale weerstand kan ontsnappen. Als bonus koelt deze luchtstroom ook meteen de kabel die naar het verwarmingselement (Heater) van het Heater Blok gaat.

De witte substantie dat op het Heater Blok zit is siliconen. Dit is mijn “doe het zelf” oplossing voor het isoleren van het Heater Blok. Dit zorgt dat het Heater Blok zijn warmte minder snel afgeeft aan de omgeving. Het doel is om een meer constante temperatuur te krijgen.

Gelukkig kun je deze oplossing ook gewoon kopen. Het komt dan in de vorm van een sok die precies om je Heater Blok en Nozzle past. Deze oplossing is eigenlijk beter omdat dan ook de Nozzle geïsoleerd is.

Materiaal & printen

Dit model is uit ABS geprint omdat het wel tegen warmte moet kunnen. Ze worden natuurlijk constant bloot gesteld aan hitte van het Heat Bed en de Hot End.

De instellingen die ik gebruikt heb om ze uit te printen kun je zien op de Print Screen van Cura

Wil jij dit Design ook maken? Download dan de STL bestanden hieronder.

Vond je dit leuk? 🙂 Geef dan een “like” bovenaan deze pagina! ↑↑↑

Heb je vragen? Of wil je iets zeggen? Doe dat dan in het Reactieveld onderaan deze pagina!  ↓↓↓

Geef een antwoord

Share via
Copy link
Powered by Social Snap