Draagbare FDM 3D Printer – Behuizing maken

Hout zagen voor de behuizing

Het begint met de behuizing. Deze behuizing is ook meteen het “frame” van de 3D Printer. De behuizing is gemaakt van 9mm dik multiplex plaat. Alle houtverbindingen zijn gelijmd met hout lijm. Hieronder kun je zien op welke afmetingen de multiplex plaat gezaagd moet worden.

De deuren ontstaan door ze uit de panelen te zagen. Hiervoor heb ik een Decoupeerzaag gebruikt. Op de tekening zijn ze met haakse hoeken getekend, maar zo heb ik ze niet gezaagd. Ik heb ze met afgeronde hoeken gezaagd. Op deze manier kon ik ze met een zaagsnede uitzagen.

De ramen in de deuren zijn niet ingetekend. Die laat ik aan jou eigen interpretatie over ;-). Lees eerst even verder, dan krijg je hiervan een beter idee.

Je hebt ook nog een houten balkje van 20x20x471.5mm nodig. Dit komt in de hoek waar de 2 deuren samen komen.

Houten latjes van 20x3mm zijn ook handig. Die kunnen aan de binnenkant op de randen van de deuropening gelijmd worden. Dit om te voorkomen dat de deuren naar binnen kunnen slaan.

Multiplex planken samen voegen

Als je de planken op maat hebt gezaagd kun je de behuizing in elkaar lijmen.

Op de afbeelding zie je hoe de planken samen komen.

Zie ook dat er meerdere gaten zijn gezaagd dan op de tekening staan. Die zijn voor de onderdelen die gemonteerd gaan worden.

Hier kom ik nog op terug.

Op deze afbeelding zijn 5 planken toegevoegd.

 

Zo ontstaan er 2 afgescheiden ruimtes.

 

Deze zijn voor de Voeding en de Besturing.

Hier zie je hoe de plaat van de bovenkant erop komt.

Het is natuurlijk belangrijk om deze behuizing zo haaks mogelijk in elkaar te lijmen.

Je wilt natuurlijk wel dat de X, Y en Z assen haaks zijn ten opzichte van elkaar.

Gelukkig is het later nog wel mogelijk de assen een beetje te richten.

Maar hoe rechter de basis, hoe minder werk je later krijgt met het uitlijnen van de X, Y en Z assen.

Zo ziet het er uit als alle deuren op hun plek zijn.

Nu is het tijd om de behuizing te schilderen. Ik heb blauw gebruikt voor de buitenkant. Van binnen is hij wit omdat je dingen daarop beter ziet. Ook de verlichting in de behuizing is dan beter.

Ik weet dat ik nog niks heb verteld over de afmetingen van de overige gaten. Dat komt nog verder beneden op deze pagina.

Als de verf droog is, is het al echt een behuizing. 

Behuizing afmonteren

Om de deuren op hun plaats te houden zijn er natuurlijk scharnieren nodig.

Die kun je uitprinten. Op de afbeelding zie je ze in het zwart. Alle deuren hebben scharnier 1a en 1b. Daarvan heb je er dus 8 in totaal nodig. Alleen “Deur Bovenkant” heeft scharnier 2a en 2b. Elk scharnier gebruikt een M4x40mm bout als scharnier pen.

Dan zijn er op de hoeken van de behuizing nog kofferhoeken gemonteerd. Deze kun je ook uitprinten. Ze zijn natuurlijk om de hoeken tegen beschadigen te beschermen. Elke hoek heeft 3 kleine houtschroefjes nodig voor montage.

Om de deurtjes dicht te houden worden er sloten gemonteerd. De Kleine ronde slotjes zijn benoemd als “Simpel Inbouw Slot”. Hier heb je er 4 van nodig.

Je kunt de bestanden hieronder downloaden. Instructie over het in elkaar zetten van dit slotje vind je hier.

Om het netsnoer aan te sluiten worden het “Net Snoer inbouw paneel” gemonteerd. De STL bestanden zijn ook hieronder te downloaden. Instructies voor dit paneel zijn hier te vinden.

Om de Printer makkelijk op te pakken worden er 2 inbouw handvatten gemonteerd. De STL bestanden om ze te printen zijn ook hier beneden te downloaden. Wil je meer informatie over dit inbouw handvat? Klik dan hier. De 2 grote deuren worden gesloten gehouden door het “Hoek Slot”. De STL bestanden zijn wederom hieronder te downloaden. Instructies voor het assembleren van deze 2 sloten kun je hier vinden.

In de printer is ook een ventilator aanwezig voor het koelen van de besturing. Deze kan afgedekt worden met de “80mm Ventilator Afscherming” om aanraken te voorkomen. Ook heb ik deze afscherming gebruikt voor het gat waardoor de lucht in de behuizing wordt getrokken.

In de ruimte voor de voeding heb ik deze ventilator afscherming nog eens 3x toegepast. Dit is natuurlijk om de warmte van de voeding te laten ontsnappen. Hij past in een gat met een diameter van 80mm. De rand overlapt 10mm. STL bestanden voor het uitprinten kun je hieronder downloaden.

Natuurlijk wil je ook kunnen communiceren met je besturing. Daarvoor kun je de “Full Graphic Smart Controller inbouw paneel” monteren. Uiteraard moet je dit paneel eerst maken. De instructies, onderdelen en STL bestanden kun je hier vinden. Je kunt ook meteen de STL bestanden hieronder downloaden.

Dan moeten de ramen er nog in. Ik heb hier een heel eenvoudige methode voor gebruikt.

Een plexiglas plaat wordt op de deur gehouden dmv beugeltjes. De plexiglas plaat steekt aan iedere kant +/- 8mm over. In mijn geval is de plexiglas plaat 270x366mm.

Maar in jouw situatie wordt de afmeting dus bepaald door de raamopening die jij gekozen hebt. Het plexiglas formaat wordt bepaald door de grote van het raam wat je hebt gekozen.

In de praktijk is het handiger hoe het uit komt met de plaatsing van de Hoek Sloten en het Filament ingang onderdeel. De Hoek Sloten en het Filament ingang onderdeel zien NIET afgebeeld op deze afbeelding.

Wel zie je hier hoe de plexiglas plaat op de deur komt te liggen. Ook zie je hier de beugeltjes die de plexiglas plaat vast houden.

Een voordeel van dit systeem is dat het altijd nog achteraf gemonteerd kan worden. Download de STL bestanden voor deze beugeltjes hieronder.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap