Draagbare FDM 3D Printer – Afstellen en Testen

Eind Stop, Riemspanning & Print Bed afstellen

Bij het zoeken naar de “Home” positie stuurt de besturing de X wagen naar links. Als de X wagen aan het eind (of begin) aankomt moet hij stoppen. De Eind Stop schakelaar moet hiervoor zorgen.

Hij moet “X as motor zijde.stl” al aantikken net voordat de X wagen dat doet. Op de foto zie je dat de lever van de schakelaar uitsteekt.

Beweeg de X wagen voorzichtig met de hand tegen “X as motor zijde.stl”. Ga na of de Eind Stop wordt geschakeld voordat de wagen in botsing komt. Zo nodig de Eind Stop schakelaar afstellen.

Als het goed is staat de Nozzle links net over de rand van het Printbed, als de X wagen op de “Home” positie is.

De “Homing” procedure voor de Y as komt daarna.

Deze werkt hetzelfde als bij de X as.

Ook het afstellen van de Eind Stop schakelaar komt op hetzelfde neer.De blauwe beugel (Y as Eind Stop beugel.stl) kan makkelijk verschoven worden over de metalen staaf. Met een M3x10mm boutje en moertje kan hij vast gezet worden.

Stel de Eind Stop zo af dat hij geschakeld wordt voordat het Printbed tegen de achterwand aanbotst.

De spanning van de riemen (Timing Belts) zijn belangrijk voor een strakke print. De stelschroef (M3x20mm) van “X as riem spanner.stl” valt helaas net buiten de foto. Hiermee stel je de riem strakker of losser.

Beweeg de X wagen door met de hand aan de riem heen en weer te bewegen. Als de riem in een strakke lijn blijft is het goed. Anders strakker stellen. Te strak is ook niet goed. De lagers gaan dan minder lang mee. Doe dit ook voor de Y as riem.

De Z Home positie moet ook afgesteld worden. Dit werkt wederom hetzelfde als bij X en Y. Zorg er wel voor dat beide Z motors op de zelfde hoogte staan. X as is dan dus waterpas.

De afstand van de Nozzle tot het Printbed moet +/- 0.25mm zijn als Z in de Home positie is. Later als je echt gaat printen stel je dit nog strakker af.

Als laatste moet het Printbed (Heat Bed / Verwarmd bed) op hoogte afgesteld worden. Dit kan dmv de 4 M3 bouten waarmee het Heat Bed is gemonteerd.

Verplaats de Nozzle naar elke hoek van het Heat Bed en stel dan de hoogte dmv de M3 bout af. De afstand van de Nozzle tot het Heat bed moet in elke hoek gelijk (+/- 0.25mm) zijn. Het belangrijkste voor nu is dat de Nozzle het Heat Bed nergens kan raken zodat je veilig kunnen testen.

Voor de eerste keer opstarten

Als al het voorgaande allemaal gedaan is kan de 3D Printer voor het eerst aangezet worden. Als de Display niet werkt wissel dan de 2 “ribbon” kabels om waarmee hij op de RAMPS aangesloten zit.

Op de display van de printer zie hetzelfde als op de foto als het goed is. Er moet wel een ding afwijken. Op de foto staat achter X, Y en Z een 0. Bij jou moeten dat vraagtekens (?)zijn.

Dit komt omdat de printer niet weet wat de posities van de wagens zijn.

Homing

Om te zorgen dat de printer wel weet waar de wagens zijn, moeten ze naar hun Home positie gestuurd worden.

Het commando geven voor Homing kan je op de printer zelf doen.

Druk op de Encoder knop (menu knop). Het hoofd menu wordt zichtwaar. Draai aan de menu knop om “Prepare” te selecteren. Druk op de menu knop om dit menu in te gaan.

Bij het zoeken naar de Home positie stuurt de besturing als eerste de X wagen naar links.

Als hij naar rechts gaat moet de draairichting van de motor omgedraaid worden. Draai de blauwe en rode draad om of doe dit in de Marlin bij “#define INVERT_X_DIR “.

Als de Eind Stop geschakeld wordt stopt de X wagen. Dan zal de X wagen een klein stukje terug rijden tot de Eind Stop weer terug schakelt. Hierop zal de X wagen langzaam weer naar links lopen tot de Eind Stop weer geschakeld is.

Nu in de “Homing” procedure voor de X gedaan. Daarna zal de besturing precies dezelfde Home procedure voor de Y as doen. Als laatste wordt de Z Home procedure uitgevoerd.

Heaters testen

Als de Home procedure succesvol uitgevoerd is kunnen de Hot End en het Heat Bed getest worden.

Dit kun je doen door ze “handmatig” aan te zetten. Dit kan ook in het menu van de printer.

Druk op de menu knop en selecteer “Control”. Druk op de menu knop om dit menu in te gaan.

Dan selecteer je “Temperatuur”.

Druk wederom op de menuknop voor het volgende scherm.

Hier zie je 3 dingen die je handmatig kan sturen. De temperatuur van de Nozzle en Heat Bed, maar ook de Koel Ventilator.

Eerst wordt de Nozzle Heater (verwarmingselement) getest.

Selecteer “Nozzle” en druk op de menu knop om een temperatuur in te stellen.

Draai aan de menu knop om een temperatuur is te stellen voor de Nozzle.

Druk op de menu knop om de ingestelde temperatuur te bevestigen.

Als voorbeeld is hier 214°C ingesteld.

Terug gekeerd in het hoofdscherm van de printer zie je de waarde van 214°C terug. Links boven in kun je hem zien staan.

Dit betekent dat er 214°C ingesteld is voor de Nozzle. De besturing zal de temperatuur hiernaartoe sturen.

Daaronder wordt de temperatuur vermeld die werkelijk door de besturing wordt gemeten. Op de afbeelding is de gemeten temperatuur op dat moment 28°C.

Op deze manier kun je ook het Heat Bed en de Koel Ventilator testen. Als de temperaturen niet omhoog gaan, kun je de bedrading controleren. Als die goed is kun je de weerstand van de verwarmingselementen van de Hot End en Heat Bed doormeten.

Als de Hot End of Heat Bed wel warm wordt, maar dat wordt niet weergegeven op de display, controleer dan de NTC’s. Misschien zit hij niet goed in het Heater Blok bijvoorbeeld.

Als de Verwarmingselementen voorbij de ingestelde temperatuur gaan (maar het heeft daarvoor wel goed gewerkt) is meestal de FET op de RAMPS kapot.

Extruder testen

Om de Extruder motor te testen, moet de Nozzle boven de 170°C zijn.

Dit is een beveiliging die voorkomt dat de Extruder Filament naar een koude Nozzle stuurt. Als de Nozzle nog koud is gaat het kunststof er natuurlijk niet doorheen. In Marlin heet het “PREVENT COLD EXTRUSION“.

Om de Extruder motor te sturen ga je naar het menu Prepare.

Dan ga je naar “Move axis”.

In dit menu kun je kiezen uit 3 lengtes.

Bij “Move 10mm” kun je alleen de X en de Y motor sturen.

Voor de Z en Extruder motor moet dus 1mm of 0.1mm geselecteerd worden.

Selecteer “Move 1mm”.

In het menu wat dan komt selecteer je de Extruder motor. Je komt dan in een scherm waar je de Extruder motor kunt laten bewegen door aan de menu knop te draaien. Je kunt de Extruder in een + en in een – richting sturen.

Bij een positieve waarde moet de Extruder het Filament naar de Nozzle toe duwen. Bij een negatieve waarde moet de Extruder het Filament juist terug trekken. Als hij de verkeerde kant op draait, moet de draairichting omgewisseld worden.

Bereik testen

Hier kun je ook meteen testen of de andere motoren werken. Stuur X, Y en Z helemaal tot het eind en terug. Als een motor wel een kant op gaat, maar niet terug, kan het zijn doordat de Home procedure niet goed is gegaan. Kijk dan nog eens op het “info scherm” van de printer. Er staat dan een vraagteken. Controleer of de Eind Stop schakelaar goed is aangesloten. Controleer of je de Nood Stop schakelaar NO of NC geïnstalleerd hebt. Kijk of dit overeenkomt met “#define X_MIN_ENDSTOP_INVERTING true, #define Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING true & #define Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING true in Marlin

Als de wagens niet naar het einde van hun as gaan is dat ook natuurlijk niet goed. Controleer dan nog eens de instellingen van Marlin op: #define X_MAX_POS 200, #define Y_MAX_POS 200 & #define Z_MAX_POS 380 . Hiermee geef je aan hoever de wagens kunnen bewegen vanaf de Home positie. Het kan ook een verkeerde micro step Jumper zetting zijn voor de Motor Driver. Het aantal steps/mm voor de motor kan verkeerd ingesteld zijn in Marlin. Zie DEFAULT_AXIS_STEP_PER_UNIT in Marlin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap